NIE MA CZEGOŚ TAKIEGO JAK „DOBRY” SMAR DO SZAMBA

Większość właścicieli septycznych zdaje sobie sprawę, że wylewanie do kanalizacji resztek mięsa, masła i innych tłuszczów, które zastygają w temperaturze pokojowej, to zły pomysł. Nawet jeśli nie wiedzą, jaki wpływ mają te FOG (tłuszcze, oleje, tłuszcze) na ich system septyczny, wiedzą, że mogą tworzyć koszmarne zatykanie w swoich rurach. Ale większość właścicieli septycznych nie zdaje sobie sprawy, że wszystkie smary – nawet te, które pozostają płynne nawet poniżej punktu zamarzania wody – mogą siać spustoszenie w ich systemach septycznych. Czytaj dalej, aby poznać pułapki spłukiwania tych FOG do systemu septycznego, a także odkryć najlepsze praktyki dotyczące utrzymywania tych smarów z dala od kanalizacji.

Różnice w rodzajach smarów

Ogólnie rzecz biorąc, smary w naszych domach można podzielić na zestalające się lub płynne. Jak zapewne można się domyślić, utwardzające się smary stają się stałe w temperaturze pokojowej lub niższej. Należą do nich masło, wysokiej jakości oliwa z oliwek, tłuszcz piekarski, niefrakcjonowany olej kokosowy itp. Płynny smar pozostaje płynny nawet w bardzo niskich temperaturach. Najpopularniejsze z nich to oleje roślinne, frakcjonowany olej kokosowy i olejek dla niemowląt.

Smary utwardzające

Smary zestalające to takie, które stają się stałe (lub półstałe) w temperaturze pokojowej (35 stopni) aż do punktu zamarzania wody (32 stopnie). Wiele osób zdaje sobie sprawę z potencjalnych katastrof hydraulicznych, które mogą wynikać z wylewania krzepnących smarów do kanalizacji. Masło, tłuszcz z hamburgerów (i jakikolwiek tłuszcz mięsny) i tym podobne są ogólnie znane z tego, że powodują problemy z naszą instalacją wodno-kanalizacyjną. Smary te mogą powodować paskudne zatykanie się rur pod zlewem, a także tych znacznie głębszych w domowych instalacjach wodno-kanalizacyjnych, w tym tych prowadzących do szamba. Tam te zestalające się smary mogą zatykać przegrody wlotowe i wylotowe, co może prowadzić do cofania się ścieków do domu lub wypływania do kanalizacji.

Wielu właścicieli septycznych błędnie wierzy, że spłukiwanie gorącej wody z kanalizacji z tymi smarami zapobiegnie tym problemom. Jednak chociaż smar może pozostać płynny w bezpośredniej instalacji wodociągowej pod zlewem, gdy tylko osiągnie niższe temperatury, tłuszcz oddzieli się od szarej wody i przylgnie do ścianek rur. W końcu znajdziesz się w obliczu epickiej katastrofy hydraulicznej i / lub septycznej.

Smary płynne

Smary płynne to takie, które pozostają płynne nawet poniżej punktu zamarzania wody. Ponieważ nie twardnieją, ale w ekstremalnych temperaturach, większość właścicieli domów uważa, że ​​wylewanie ich do kanalizacji jest w porządku. Chociaż mogą nie powodować zatykania, te płynne smary mogą stwarzać poważne problemy dla twojego systemu septycznego.

Ścieki w twoim szambie rozdzielają się na trzy, dość odrębne warstwy – szlam, szumowiny i ścieki. Warstwa szlamu składa się z ciał stałych, które osiadły na dnie zbiornika. Warstwa „szumowiny” unosi się na górze i składa się ze wszystkich rzeczy, które nie toną, takich jak tłuszcze, oleje i smary (FOG). Ścieki to stosunkowo „czysta” szara woda pomiędzy tymi dwoma. Zbiornik odbiera ścieki z Twojego domu poprzez przegrodę wlotową. Ścieki opuszczają szamba betonowe i wpływają do odpływu przez przegrodę wylotową. Chociaż zazwyczaj jestmoże być filtr ścieków na przegrodzie wylotowej, im więcej FOG zawiera szambo, tym większe prawdopodobieństwo, że te lub inne ciała stałe przedostaną się do odpływu. Jak wspomnieliśmy wcześniej, ciała stałe lub FOG w polu drenażowym mogą spowodować katastrofalną awarię systemu, jeśli rury drenażowe zostaną zatkane.

Każdy tłuszcz – zarówno zestalający się, jak i płynny – doda do FOG w twoim zbiorniku, dlatego ważne jest, aby chronić swój system septyczny, ograniczając ilość FOG, które dostaną się do twojego zbiornika.

NIEOCZEKIWANE ŹRÓDŁA SMARU

Jednym z ważnych aspektów utrzymywania smaru z dala od systemu septycznego jest przede wszystkim wiedza, w jaki sposób tłuszcz trafia do systemu septycznego. Oczywiście wlewanie tłuszczu kuchennego bezpośrednio do kanalizacji wypłucze FOG do twojego systemu septycznego, ale istnieją mniej oczywiste źródła, które mogą znacząco przyczynić się do warstwy FOG w twoim zbiorniku.

Wywóz śmieci

Jeśli chodzi o FOG, większość ludzi zna już najczęstsze źródła występujące w kuchni. Kiedy gotujemy na tłuszczu, wiemy, że sprzątanie będzie wymagało pozbycia się tego tłuszczu. Ale jednym z najbardziej zaskakujących źródeł FOG w kuchni jest wyrzucanie śmieci. Zazwyczaj, kiedy kończymy posiłek, naszym instynktem jest zeskrobanie naszych talerzy i naczyń do zlewu wraz z pojemnikiem na śmieci, zanim przestawimy przełącznik, który w cudowny sposób usuwa bałagan po obiedzie. Ale te niestrawione pokarmy zawierają nie tylko własne naturalne oleje, ale także oleje używane podczas przygotowywania. Jest to jeden z istotnych powodów, dla których odradzamy korzystanie z wywozu śmieci w domu, który opiera się na systemie septycznym.

Produkty toaletowe

Nawilżające przybory toaletowe, choć doskonałe dla zdrowia skóry, są kolejnym powszechnym, choć nieoczekiwanym źródłem tłuszczu. Przy nazwach takich jak masło do ciała , olejek i krem ​​nie powinno dziwić, że te kosmetyki zawierają FOG. Ale większość właścicieli septycznych nie zwraca uwagi na potencjalne tłuszcze znajdujące się w ich produktach do kąpieli. Jednak te produkty, zwłaszcza stosowane w wannie lub pod prysznicem, osadzają znacznie mniej nawilżającego oleju na skórze, niż ostatecznie spływają do kanalizacji i do systemu septycznego. Produkty bogate w olej kokosowy są szczególnie kłopotliwe, ponieważ olej kokosowy twardnieje w temperaturze 30-35 stopni . Olej kokosowy w popularnych kulach do kąpieli, masłach do ciała i kremach nawilżających staje się stały praktycznie w chwili, gdy opuszcza wannę.

UTRZYMYWANIE FOG Z DALA OD SYSTEMU SEPTYCZNEGO

Znajomość pułapek spłukiwania tłuszczu w dowolnej formie do kanalizacji jest pierwszym krokiem do utrzymania FOG z dala od systemu septycznego. Świadomość pomoże ci uważać, gdzie trafia twój tłuszcz.

Kuchenne mgły są jednymi z najłatwiejszych do uniknięcia. Spuść tłuszcz kuchenny do jednorazowego pojemnika – dobrze sprawdzają się szklane słoiki lub aluminiowe puszki – zanim wyrzucisz je do śmieci. Wrzuć resztki jedzenia do kosza na śmieci lub kompost (odpowiednio) i wytrzyj naczynia ręcznikiem papierowym, aby ograniczyć ilość tłuszczu spożywczego przedostającego się do systemu septycznego. Jeśli go masz, ogranicz korzystanie z wywozu śmieci do usuwania wszelkich pozostałości, które mogły pozostać po wytarciu naczyń i wyrzuceniu resztek do śmieci.

Sprawdź skład swoich ulubionych płynów do mycia ciała. Te bogate w oleje — olej kokosowy, masło itp. — będą dodawać się do warstwy FOG w twoim szambie i prawdopodobnie stworzą paskudne chodaki w twoich rurach (zwłaszcza jeśli są zmieszane z włosami). Używaj balsamów do ciała i rąk zamiast nawilżających płynów do mycia ciała lub mydeł do rąk.